Έχουν οι γρανίτες ραδιενέργεια;

ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΟΙ ΓΡΑΝΙΤΕΣ;    ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΑΝ ΤΟΥΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ;

Επειδή συχνά κυκλοφορούν κάποιες «κατευθυνόμενες» και κατά κανόνα «ιδιοτελείς» φήμες που συνδέουν τα γρανιτικά πετρώματα με ύπαρξη επικίνδυνης ραδιενέργειας, θεωρούμε σκόπιμο να διαλύσουμε τις σχετικές διαδόσεις, με μερικές απλές διευκρινήσεις και επισημάνσεις.

Η εκπομπή ραδιενέργειας από όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά και τεχνητά υλικά, είναι μια φυσική διαδικασία που σχετίζεται με το ιστορικό γένεσης και κατασκευής των κάθε λογής πετρωμάτων και υλικών. Σε καμιά περίπτωση δεν συνδέεται εκλεκτικότερα με τους γρανίτες, περισσότερο από ότι μπορεί να συνδέεται π.χ. με τα μάρμαρα, τα χαλαζιακά υλικά, τα κεραμικά υλικά, τα τούβλα, τους σοβάδες ή τα συστατικά του σκυροδέματος, υλικά που όλα τους, δυνητικά μπορούν να εκπέμπουν ραδιενεργό ακτινοβολία..

Όλοι μας είμαστε εκτεθειμένοι σε φυσική  ραδιενέργεια, λιγότερο ή περισσότερο, όπου και αν  κατοικούμε. Όπως προκύπτει από τις δημοσιευμένες διεθνείς μελέτες, το μεγαλύτερο ποσοστό  ραδιενέργειας  που δεχόμαστε  (55-60%) είναι εισπνεόμενη,  και τη λαμβάνουμε εισπνέοντας  κυρίως το άοσμο ραδιενεργό αέριο ραδόνιο, το οποίο εκπέμπεται κατά βάση από το έδαφος και εισέρχεται στους χώρους κατοικίας μας.   Έως και 90% του ραδονίου που μπορεί να υπάρχει στον αέρα του σπιτιού μας, προέρχεται από το έδαφος γύρω από το σπίτι, τα υπόγεια νερά και το δίκτυο ύδρευσης, ενώ το υπόλοιπο 10% προέρχεται από υλικά  εντός  του σπιτιού, από το οποίο μόνο ένα μικρό ποσοστό 2-3%  από δομικά υλικά  που μπορεί να έχουν  χρησιμοποιηθεί (συμπεριλαμβανομένου και  γρανίτη).

Σε δημοσιευμένη μελέτη /έκθεση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για το ραδόνιο, που είναι αναρτημένη και στην ιστοσελίδα μας,  σημειώνεται ότι η κύρια πηγή ραδονίου στον εσωτερικό αέρα μιας κατοικίας, είναι το έδαφος κάτω και γύρω από την κατοικία, ενώ σημειώνεται οτι οι τοίχοι από γρανίτη,  γενικά, δεν  εκπέμπουν αρκετό ραδόνιο.

Συνεχίζοντας, σημειώνουμε  ότι το υπόλοιπο 40-45% της  συνολικής  ραδιενέργειας που δεχόμαστε (πέρα δηλαδή από την εισπνεόμενη),  προέρχεται από  ακτινοβολία.  Δηλαδή, ένα  10- 15%  από ακτινογραφίες και άλλες ιατρικές  εφαρμογές, ένα 10 - 15%  από ραδιενεργά ισότοπα που υπάρχουν στο ίδιο μας  το σώμα, ή τα λαμβάνουμε μέσω των τροφών, 10 %  από κοσμικές ακτινοβολίες (ήλιος – διάστημα), ενώ δεν υπερβαίνει το 3% της συνολικής  ποσότητας ραδιενέργειας που μπορεί να δεχόμαστε καθημερινά από ακτινοβολία,  αυτή που προέρχεται από ακτινοβολία εξαρτημάτων  όπως οι πυρανιχνευτές,  ή δομικών υλικών  όπως τα τσιμέντα,  ο γρανίτης οι σοβάδες και άλλα. Τέλος ένα ποσοστό μικρότερο του 1% ραδιενεργούς ακτινοβολίας  προέρχεται από πυρηνικά  εργοστάσια, πυρηνικές  δοκιμές κτλ.

Συμπερασματικά, το ποσό ραδιενέργειας που μπορεί να δεχτούμε από γρανίτη που έχουμε τοποθετήσει στο χώρο μας, είτε ως αέριο ραδόνιο είτε ως ακτινοβολία,  είναι πραγματικά ελάχιστο  σε  σύγκριση με το ποσό ραδιενέργειας που δεχόμαστε  καθημερινά, από ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ, και κυρίως  από το ίδιο το χώμα, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε αλλά  και χωρίς να επηρεάζει τη ζωή μας.  Από την άλλη, επιστημονικές μελέτες έχουν συμπεράνει ότι η έκθεση σε μικρές δόσεις  φυσικής ραδιενέργειας, μπορεί ακόμα και να βοηθά στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή να μας  ωφελεί! Και μην ξεχνάτε ότι η φυσική ραδιενέργεια από πηγές  όπως ιαματικά  λουτρά, χρησιμοποιείται και για θεραπευτικούς σκοπούς. 

Επιστρέφοντας στα δομικά  υλικά, σας  ενημερώνουμε οτι  υπάρχουν συγκεκριμένοι  Ευρωπαϊκοί και διεθνείς κανονισμοί που καθορίζουν  ανώτατα επιτρεπόμενα ποσοστά εκπομπής  ραδιενέργειας για να μην  υπάρχει  κανένα  θέμα ασφάλειας  του κοινού.  Το σύνολο των γρανιτών που ευρέως κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά απέχουν μακράν από τα καθορισμένα όρια, όπως άλλωστε βεβαιώνουν τα σχετικά πιστοποιητικά έγκυρων διεθνών και ελληνικών εργαστηρίων, ινστιτούτων και πανεπιστημίων.  Κάποιοι ρώσικοι και ουκρανικοί γρανίτες στους οποίους έχουν ανιχνευθεί υψηλά ποσοστά, και οι οποίοι ευθύνονται πιθανόν για την κυκλοφορία των σχετικών φημών, δεν έχουν εισαχθεί ποτέ στην χώρα μας. Η Ελληνική Εταιρεία Γρανιτών ελέγχει δείγματα των  γρανιτών που εισάγει και εμπορεύεται, ως προς τις εκπομπές ραδιενέργειας,  στο καθ' ύλην ελληνικό αρμόδιο ελληνικό εργαστήριο "Δημόκριτος" και βεβαιώνεται και τυπικά  ότι αυτοί συμμορφώνονται με τις σχετικές  προδιαγραφές.

Βάλτε λοιπόν στο χώρο σας, το γρανίτη, το χαλαζιακό υλικό ή το τεχνομάρμαρο  που σας  αρέσει, από τη μεγάλη ποικιλία υλικών που σας  προσφέρει η Ελληνική Εταιρεία Γρανιτών, χωρίς να φοβάστε, παρασυρόμενοι από παραπληροφόρηση και διασπορά  φημών, που θέλουν να  εξυπηρετήσουν άλλα  συμφέροντα.

Η  χρήση των γρανιτών σε όλη την δυτική Ευρώπη είναι ευρύτατη (υπερδεκαπλάσια αναλογικά, από την χρήση στην Ελλάδα) και διαρκώς αυξανόμενη. Αυτό το διαπιστώνει κανείς από την πρώτη του επίσκεψη σε αυτές (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Νορβηγία, κ.α.), από την στιγμή που πατάει το πόδι του στα αεροδρόμιά τους, μέχρι που διαμένει στα ξενοδοχεία, που επισκέπτεται τα εμπορικά κέντρα, που συνωστίζεται σε μνημεία ή εκκλησίες, ή που τυχαίνει να βρεθεί σε οικίες κατοίκων όπου ο γρανίτης αποτελεί το καύχημα του σπιτιού στην κουζίνα και το μπάνιο. Και όλοι μας γνωρίζουμε την αυστηρότητα των ελέγχων και της εφαρμογής των κανονισμών σε αυτές τις χώρες. Σε ορισμένες μάλιστα, μια και οι γρανίτες είναι το μοναδικό σκληρό πέτρωμα που επικρατεί παντού, ολόκληρες πόλεις είναι φτιαγμένες επάνω σε αυτούς, ενώ χρησιμοποιούνται ευρύτατα, όχι μόνο σε διακοσμητικές χρήσεις, αλλά τόσο στα σκυροδέματα και την κατασκευή δομικών λίθων, όσο και στην οδοποιία και τις μεγάλες κατασκευές.


Η μεγάλη χρωματική γκάμα που διαρκώς εμπλουτίζεται σύμφωνα με τις παγκόσμιες καταναλωτικές τάσεις, η «απόλυτη» ποιότητα που κάνει το HANSTONE να ξεχωρίζει εύκολα από τους ανταγωνιστές του και η εγγύηση του «κολοσσού» HANWHA, απετέλεσαν τα ασφαλή κριτήρια της επιλογής.
 
Created by Tool