H συμπεριφορά των γρανιτών σε πάγκους κουζίνας, από την άποψη της υγιεινής

Σχετικά με τη συμπεριφορά  των  φυσικών  γρανιτών, όταν  χρησιμοποιούνται σε χώρους που  έρχονται σε  επαφη με  τρόφιμα (food-safe),  σε πάγκους κουζινας κτλ.:

Αρχικά,αναζητώντας στο διαδίκτυο,  δε βρήκαμε  να υπάρχει κάποια ειδική πιστοποίηση, συγκεκριμένων τύπων φυσικών γρανιτών, για τη συγκεκριμένη χρήση. Ισως επειδή δεν  έχει κριθεί σημαντικό, λόγω της φύσης των υλικών αυτών.  Αντίθετα, για τις τεχνητές χαλαζιακές  επιφάνειες υπάρχουν σχετικά πρότυπα εξέτασης  και έγκρισης, οπως  το Αμερικάνικο  NSF 51,  του   εθνικού Αμερικανικού οργανισμού για την ασφάλεια τροφίμων (food  safety)  http://www.nsf.org/about-nsf/

H μονη αναφορά  που βρήκαμε  στη  σελιδα  του NSF είναι η http://www.nsf.org/consumer-resources/health-and-safety-tips/disaster-readiness-tips/sanitation-in-disaster-situations  οπου λεει:

«Use care when cleaning specialty surfaces such as granite countertops. These types of surfaces need to be cleaned and sanitized according to the manufacturer’s instructions to avoid damaging the material»

Δηλαδή επισημαίνει ότι  οι πάγκοι  κουζίνας  από φυσικό γρανίτη πρέπει να  καθαρίζονται και να απολυμαίνονται  προσεκτικά  και σύμφωνα με τις οδηγίες  του κατασκευαστή.

Σε μια  άλλη αμερικάνικη ιστοσελίδα, εξειδικευμένη   σε  πάγκους κουζίνας, http://www.olivemill.com/Products/Granite.aspx αναφέρεται: 
Food Safe: - If you properly seal your granite countertop and clean after each use, you should have a very clean and sanitary counter surface.  Granite is not NSF approved for use in commercial food preparation areas. Test your Granite before you make your selection.  Not all granite is the same.  Use the test below to determine the suitability of your granite slab selection.

... λέει δηλαδή οτι αν  καθαρίζεται σωστά ο οικιακός πάγκος από γρανίτη,   μετά από κάθε χρήση,  θα είναι πάντα καθαρός και υγιεινός.  Επισημαίνει όμως  οτι ο γρανίτης δεν  είναι  εγκεκριμένο  υλικό από το NSF
για χρήση σε δημόσιους  χώρους προετοιμασίας  φαγητού (όπως π.χ. σε κουζίνες εστιατορίων). Προφανώς επειδή οι χώροι αυτοί είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί σε θέματα υγιεινής.

Στη συνέχεια   αναφέρεται σε  κάποια  πρακτικά  τεστ με  όξινα  υλικά, με τα οποία μπορεί κανεις να αξιολογήσει
την  αντοχή  του συγκεκριμένου γρανίτη που θέλει να χρησιμοποιήσει.

Τέτοια τεστ  αναφέρονται και σε  αυτή τη σελιδα: http://www.countertopspecialty.com/foodsafe-sealer-for-granite-countertops.html
Επίσης στη σελιδα του Marble Institute  of America  http://www.marble-institute.com/designprofessionals/sealing.cfm  αναφέρεται  σε  υλικά και μεθόδους  αδιαβροχοποίησης  (sealing)
των  επιφανειών  φυσικών  λίθων
Επισυνάπτουμε ένα μέρος:
Marble Institute of America Statement of Position On Sealing Natural Stone Countertops:

Most granite countertops do not need to be sealed. Before 1995 there were very few quality penetrating sealers on the market and there were very few cases of staining. Both prior to and after the availability of penetrating sealers, no cases of food poisoning, radon, or food preparation issues associated with treated or untreated granites have been reported. If a homeowner cleans their countertops after each meal, they will rarely, if ever, have staining or cleanability issues with granite. All this being said, many granite countertops receive additional benefit from being sealed. That benefit is the further reduction of moisture migration into an already moisture resistant surface.

Should natural stone counters be sealed? In many cases it makes sense to seal marble and granite countertops with a quality sealer. The product should have a life expectancy of ten to fifteen years and be of an oliophobic (resistant to water and oil based stains) nature. Once properly sealed, the stone will be more resistant against everyday dirt and spills.

In today's natural stone industry, many species of granite receive a resin treatment at the factory where the blocks of granite are cut into slabs and then polished. The treatment is used to fill microfissures, indentations and other minor characteristics that are found in many natural stones. The reason for the resin treatment is to address what most consumers consider as imperfections, but in reality are "birth marks". The consuming public gravitates to perfection, defined as no "birth marks," and so the marble and granite industry tries to fulfill the desire. Both resined as well as unresined slabs will outlast most of our lifetimes. Granite should, and in most cases will, be the last countertop surface a person will buy, providing a strong return on investment.
The bottom line: Sealing resin treated countertops may increase the resistance of the already resistant nature of stone (adopted 11/8/06).

Όπως βλέπετε, επισημαίνει  οτι  οι επιφάνειες  γρανίτη που έχουν τύχει επεξεργασίας-λείανσης  σε  εργοστάσιο,  έχουν δεχθεί ουσίες  που τις  καθιστούν  αδιάβροχες...   Επίσης οτι οι πάγκοι κουζίνας από φυσικό λίθο,  που έχουν  δεχτεί επεξεργασία  με αδιαβροχοποιητικές  ρητίνες, αυξάνουν την  αντίσταση της  επιφάνειάς
τους, που είναι ήδη από τη  φύση της  ανθεκτική...

Τέλος, επισυνάπτουμε  σε  PDF  μια  ενδιαφέρουσα αναφορά  ενος  ινστιτούτου της Minesota,  που αναφέρεται στην  αντοχή  διαφόρων  επιφανειών  πάγκων  κουζίνας  στην  εμφάνιση και διατήρηση  βακτηρίων , και αξίζει να τον διαβάσετε.

Σε περίληψη, η αναφορά λέει τα εξής:

THE REDUCTION OF  E. COLI  ON VARIOUS COUNTERTOP SURFACES

Εξεταζει 6  διαφορετικους  τυπους  επιφανειων :

1. Από βακελίτη (laminate)
2. Ξύλινες
3. Με κεραμικά πλακίδια
4. Από σκυρόδεμα
5. Από ανοξείδωτο χάλυβα
6. Από γρανίτη
Βρίσκει ότι τα υλικά αυτά παρακρατούν ποσότητες βακτηρίων e-coli με τη σειρά που αναφέρονται, με χειρότερο το 1  και καλύτερο το 6. (γρανίτη!) Ακόμα καλύτερος  και από το  ανοξείδωτο ατσάλι…

Μετά πλένει τις  επιφάνειες , τις  περνάει με  ξύδι,  και εξετάζει τι  συμβαίνει με  τα  βακτήρια  που έχουν παρακρατηθεί (δηλαδή πόσο καλά καθαρίζονται και απολυμαίνονται ), και περιγράφει τα αποτελέσματα ως εξής (επισυνάπτουμε εδώ τα σχόλια για το ανοξείδωτο και το γρανίτη):

For the stainless steel, washing and rinsing reduced the bacterial counts by about 4,000 to 1, as shown in the summary column. When the vinegar was applied, the overall reduction was increased to about 230,000,000 to 1. For the granite, washing and rinsing reduced the bacterial counts by about 36,000 to 1, as shown in the summary column. When the vinegar was applied, the overall reduction was increased to about 80,000,000 to 1.

Και καταλήγει   στο συμπέρασμα:

While granite showed the greatest reduction in washing, overall, after the vinegar sanitizing, the stainless steel had the greatest reduction

Αξιολογεί   δηλαδή τελικά ως βέλτιστο  υλικό για  πάγκους κουζίνας,  από την άποψη  της υγιεινής,  το  ανοξείδωτο,  και  αμέσως μετά σαν  επιλογή  το φυσικό γρανίτη. 

Να επισημάνουμε   εδώ οτι στα  6 προαναφερθέντα υλικά, η σχετική έρευνα δεν έχει συμπεριλάβει και τεχνητή χαλαζιακή επιφάνεια.  Για τις  επιφάνειες αυτές όμως, όπως  προείπαμε, υπάρχει συγκεκριμένο πρότυπο από τον οργανισμό NSF, για πιστοποίηση καταλληλότητάς τους,  το NSF 51.  Οι επιφάνειες  Hanstone  της HANWHA,  που η Ελληνική Εταιρεία Γρανιτών εμπορεύεται,  έχουν λάβει την πιστοποίηση αυτή.

Created by Tool